Ukoliko želite da implementirate integrisano rešenje za bezbednost i video nadzor u svoj poslovni sistem nadzor, može da se dogodi da naiđete na veći raspon dostupnih opcija, da vas dovede u nedoumicu koji bi izbor bio najbolji. Dostupnost hardverskih i softverskih proizvoda nudi naizgled beskonačno niz specifikacija. Na primer, preduzeće može da ima koristi od integrisanog rešenja koje uključuje sistem za upravljanje video sadržajem i povezuje razne različite umrežene proizvode koji su raspoređeni da zadovolje svoje specifične organizacione potrebe.

To bi bilo ekvivalento pametnim sistemima i njihovom načinu umrežavanja. Korišćenjem jedne platforme koja omogućava fleksibilnost prilikom izgradnje sigurnosne mreže otvara se mogućnost dodavanja dodatnih funkcionalnosti, kao što su audio ili daljinsko upravljanje i kontrola pristupa.

Osim uzimanja u obzir neposrednih potreba, isto tako je potrebno da uzmete u obzir kako vaše preduzeće može da reaguje na promene i da im se prilagodi. Ulaganje u jedan ovakav sistem koji integriše različite tehnologije i proizvode može da izgleda nepotrebno na samom početku, ali može značajno da olakša upravljanje sistemom i dodavanje funkcionalnosti tokom vremena.
Na ovaj način bi trebalo da definišete neke od ključnih razloga za identifikaciju rešenja za bezbednost i nadzor koji najbolje odgovaraju vašim poslovnim potrebama, odgovarajući na sledeće stavke.

Definišite jasno svoje ciljeve i očekivanja

Zašto želite da instalirate novi sigurnosni i nadzorni sistem? Na koji način biste ga koristili u poslu? Očigledan odgovor na ovo bi bio da ima “bolju sigurnost”, ali “bolja sigurnost” znači različite stvari različitim biznisima. Što konkretnije možete da odredite kako želite da koristite nadzor nad vašom bezbednošću, to bolje možete da odredite najfunkcionalnije rešenja. Maloprodajnim objektima će biti potrebne kamere kako bi se sprečio gubitak kroz krađu u radu, dok je poslovima industrijske orijentacije veći fokus na zaštiti njihovog perimetra i njihovog proizvodnog procesa.

Na osnovu praktičnih potreba vašeg biznisa možete da odredite ključne karakteristike koje su vam potrebne. Tu bi počelo ukazivanje na neke specifične hardverske zahteve i pa ćete moći da navedete rešenje koje bi bilo u skladu sa svim vašim zahtevima, koje je na prvom mestu funkcionalno.

Razmotrite svoju infrastrukturu i pripremite se za veći protok informacija

Današnji sistemi mrežnih kamera visoke rezolucije beleže dosta podataka što podrazumeva veći protok informacija kao i kapacitet memorije. Njih treba skladištiti i čuvati. Koje implikacije mogu da nastanu po vašu postojeću infrastrukturu? Kompresijske tehnologije mogu značajno da smanje zahteve za protokom i skladištenjem, a time i troškove. Ili jednostavno trebate da birate uređaje najboljih performansi koje bi u potpunosti ispunjavalo standarde.

Definišite kako ćete meriti ROI

Sva kapitalna i operativna potrošnja od strane preduzeća treba da generišu povrat uloženih sredstava, tako da rešenje sigurnosti i nadzora treba da deluje sa tim ciljem. Morate precizno da odredite plan kako izgleda taj povrat u vašem slučaju i koliko ste voljni da investirate na osnovu toga. U nekim preduzećima to može biti opipljivije od drugih: na primer, trgovina na malo može merljivije da izrazi gubitke kroz smanjenje gubitaka po osnovu krađe, dok drugim kompanijama rešenje za video nadzor može pre da predstavlja preventivnu meru koja na taj način nudi osiguranje, što je teže kvantifikovati.

Napravite listu prioriteta

Ulaganje u tehnologiju uvek ima budžetska ograničenja, tako da je važno i da odredite gde se mogu napraviti kompromisi. Ako ste, recimo, kupovali automobil za dopunu flote, sigurno morate da pravite odricanja. Jednom kada budete imali jasan uvid u vaše osnovne potrebe i budžet koji imate na raspolaganju, možete da napravite objektivan izbor oko toga šta se “mora imati” umesto “lepo je imati”.

Pripremite plan na duži rok

Iako rešenje može da odgovara vašim trenutnim potrebama i budžetu, da li će vam doneti povrat tokom čitavog veka njegove upotrebe, ili treba da uložite u rešenje koje može da raste ili da se prilagodi kada se vaše poslovne potrebe promene? Dobra procena ovih faktora može da vam omogući najispravniju odluku o tome koje rešenje predstavlja opravdanu investiciju.

Da li vaša kompanija planira da otvori nove lokacije ili kancelarije? Da li rastete iz godine u godinu, zapošljavajući nove ljude? Da li su vam potrebne dodatne funkcije koje vaš budžet ne može podrži u datom trenutku, ali biste to mogli da učinite u narednoj godini? Vaš sistem definitivno mora da bude dovoljno agilan da bi mogao da primeni ove promene u okolnostima.

Nepoznate bezbednosne pretnje mogu takođe da predstavljaju izazov vašem sistemu bezbednosti. Iako je teško planirati nepredviđene događaje, plan za nepredviđene situacije je od suštinskog značaja za buduću efikasnu primenu vašeg rešenja. Ispitajte opcije dostupne za skalabilno rešenje koje se mogu prilagođavati promenama vaših poslovnih potreba, a da ne zahtevaju nove izdatke kada dođe vreme za nadogradnju. Procena rizika je takođe veoma bitna stavka prilikom instaliranja ovih sistema, tako da ukoliko imate nedoumica možete posetiti našu stranicu za više informacija, ili kontaktirajte naše eksperte koji će vam dati dosta detaljnije informacije.